Nesta Yaratıcı Girişimcilik Programı

British Council, Viveka iş birliğiyle ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle, 27-29 Mart 2020 tarihleri arasında Yaratıcı Girişim Programı'nı ve hazırlık etkinliklerini Ankara'da düzenliyor.

PROGRAM HAKKINDA

Yaratıcı Girişimcilik Programı, yaratıcı girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesine yardımcı olan üç günlük uygulamalı bir eğitim programıdır. Katılımcılar, üç gün boyunca yaratıcı bir işletme kurmanın ve yürütmenin belli başlı yönlerini öğrenme imkanı bulacak.

Nesta akreditasyonuna sahip bir Yaratıcı Girişimcilik Eğitmeni tarafından yönetilecek olan eğitim programına, yerel konuklar ve alanlarında uzman kişiler de katılacak. Eğitmen, yaratıcı girişimcilere iş fikirlerini keşfetmelerinde ve iş tekliflerini geliştirmelerinde yardımcı olurken, aynı zamanda onlara hedefleri ve motivasyonları ile örtüşen bir iş modeli ortaya çıkarabilmeleri için de yol gösterecek. 

Yaratıcı Girişimcilik Programı, Birleşik Krallık merkezli inovasyon vakfı Nesta tarafından geliştirilmiştir ve eğitim, British Council ile ortak olarak verilmektedir. Nesta’nın Yaratıcı İşletmeler için Eğitim Seti’ni temel kaynak olarak kullanan program, bir iş ortamı için özel olarak tasarlanmış pratik alıştırmalar ve etkinlikler ile sürdürülmektedir. Ayrıca yeniden düzenlenmiş Yaratıcı İşletmeler için Eğitim Seti’nin Türkçe tercümesini de ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

 Eğitim öncesinde program kapsamında bir Meetup ve bir Sprint etkinliği de düzenlenecek. Yaratıcı endüstriler alanında işletme sahibi girişimcilerin yer alacağı ve programla ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilecek olan Yaratıcı Girişimcilik Meetup’ı 5 Mart’ta CoZone’da gerçekleşecek.

Yapılan başvurular arasından seçilen girişimciler,

  • 19 Mart’ta yine CoZone’da gerçekleşecek tasarım, prototipleme ve prototiplerin gerçek müşteriler ile test edilmesi süreçlerini kapsayan ve ürün geliştirme süreçlerindeki riskleri minimuma indirmeyi hedefleyen Sprint etkinliğine davet edileceklerdir. bu etkinliğin sonunda yapılan sunumlar ile jüri tarafından seçilen takımlar Yaratıcı Girişimcilik Programı’na katılmaya hak kazanacaklardır. 

Design Sprint iş fikirlerinin/problemlerin kısa bir süre içinde tasarım, prototipleme ve prototiplerin gerçek müşteriler ile test edilmesi süreçlerini kapsayan ve ürün geliştirme süreçlerindeki riskleri minimuma indirmeyi hedefleyen bir inovasyon aracıdır. Tasarım ve uygulama odaklı Creative Enterprise Programme Design Sprint, yaratıcı endüstriler odak alanında olup katılımcıların uygulanabilir ve hızlı prototiplenebilir fikirler geliştirilmeleri yönünde fayda sağlayacaktır. 

Eğitim Programı

1. Gün: Siz ve İş Fikriniz
Katılımcılar, sahip oldukları fikirleri ve bunların hedefleriyle ne kadar ilgili olduğunu inceleyerek geleceğe dair planlamalar yapacaklar.

2. Gün: Müşterileriniz
Bu aşamada katılımcılar, müşterilerinin kim olduğu ve sahip oldukları değerler üzerine düşünerek potansiyel müşterileri ile nasıl iletişime geçeceklerini ve işletmelerinin hedeflerini, müşterilerinin ihtiyaçlarıyla nasıl bağdaştıracaklarını tasarlayacaklar.

3. Gün: İşiniz
Üçüncü günde, ilk iki günde yapılan çalışmalar bir araya getirilecek ve katılımcılar kendi iş modellerine dair bir taslak oluşturabilmek için ihtiyaç duyacakları başlıca unsurları öğrenecekler.

Bu Eğitim Kimlere Yöneliktir?

Yaratıcı Girişimcilik Programı, henüz tasarı aşamasında olan güçlü bir iş fikri bulunan, işletmeleri kurulum aşamasında olan (0-3 yıl) veya henüz olgunlaşmamış bir yaratıcı işi olan ve büyük bir değişim planlayan yaratıcı girişimcilere yöneliktir.

  • Program reklamcılık, mimarlık, kültür-sanat, zanaat, tasarım, moda, oyun, müzik, yayıncılık, teknoloji, televizyon ve sinema gibi yaratıcı sektörlere odaklanmaktadır.
  • Yaratıcı Girişimcilik Eğitimi’nin sizin ve işiniz için doğru seçenek olup olmadığına karar vermek için lütfen aşağıdakileri koşulları karşılayıp karşılamadığınızı gözden geçirin:
  • Eğitime katılmak için üç tam gün ayırabilmek;
  • İş becerileri veya desteği konusunda deneyime sahip olmamak veya sınırlı deneyime sahip olmak;
  • Şirketinizin fikri mülkiyet haklarına veya bu hakların kontrolüne sahip olmak;
  • Hâlihazırda kurulu bir şirkete veya gelişiminin son aşamasında bulunan bir fikre sahip olmak (Bunlar genellikle kuruluşu üzerinden en fazla üç yıl geçmiş şirketlerdir ancak bir ara verip Yaratıcı Girişimcilik Programı bakış açısıyla iş modellerini gözden geçirmek isteyen daha eski şirketler de olabilir);
  • Bilgi birikiminizi paylaşabileceğiniz ve tanımadığınız insanlarla yeni bir tecrübe yaşayabileceğiniz, grup çalışmalarına açık ve destekleyici bir öğrenme ortamında çalışmaya istekli olmak;
  • İşletmeniz üzerine çalışmaya ve program boyunca diğer katılımcıların iş fikirlerinize meydan okuyabilecek geri bildirimlerini göz önünde bulundurarak ilerlemeye hazır olmak;
  • İş bağlantıları kurmaktan hoşlanmak, profesyonel ortama uyum sağlayabilmek ve zamanınızı verimli bir şekilde kullanabilmek.

Nesta Yaratıcı Girişimcik Eğitmenleri

Atılım Şahin, insanları, konseptleri ve organizasyonları birbirine bağlayan bir kolaylaştırıcıdır. Bu süreçleri, özellikle yaratıcılık, teknoloji ve girişimcilik alanlarında aktif olarak yürütmektedir. Şu anda ATÖLYE’de Yaratıcı Platform Direktörü olarak çalışmaktadır. ATÖLYE’ye katılmadan önce mühendislik, tasarım, kültür ve sanat alanlarında tasarım mühendisliği, satış direktörlüğü ve proje koordinatörlüğü gibi pozisyonlarda çalışmıştır. Ayrıca on seneyi aşkın bir süredir aktif olarak tiyatro ve performans sanatları alanında projelerde, oyuncu ve yazar olarak yer almıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği bölümünde lisansını tamamladıktan sonra İTÜ’de Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Malmö Üniversitesi’nde Etkileşim Tasarımı yüksek lisansı yapmıştır.

Esra Gönen, girişimci olarak uzun yıllardır ithalat – ihracat sektöründe çalışmaktadır. 2009 yılında bir ithalat/ihracat danışmanlık firması olan GNN Dış Ticaret’i, ardından 2014 yılında İzmir’deki işletmeler için ilk ortak çalışma alanı olan GNN Ofisi’ni kurmuştur. Üç yıl önce servis sektörüne yenilikçi bir yaklaşım kazandırmak ve öteki girişimcileri desteklemek amacıyla, ortak çalışma alanları ile ofis servislerine yönelerek ORIGINN’in kurucu ortaklarından birisi olmuştur. 2017 yılında sanat, teknoloji ve inovasyonun kesişimde yeni çalışmalar üretmek adına Merak Yaratıcı Etkinlikler ve Kültür Derneği’ni kurmuştur. Esra, Dokuz Eylül Üniversitesinde İşletme okuduktan sonra Applied University of Mainz ve London South Bank Üniversitesinde Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans yapmıştır.

Jason Lau, kurumları girişimci ve çok yönlü organizasyonlara dönüştürmekte uzmanlaşmış bir danışmanlık firması olan Core Strateji’nin ortağıdır. Son üç sene içerisinde, 150’den fazla kurumla birlikte çalışmıştır. Daha öncesinde Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda İş Geliştirme Müdürü, Koç Üniversitesi’nde Girişimcilik Müdürü ve Özyeğin Üniversitesi’nde Sosyal Girişimcilik Müdürü olarak görev almıştır. Jason aynı zamanda, Özyeğin Üniversitesi’nde işletme ve girişimcilik üzerine dersler vermektedir. MBA derecesini 2008 yılında Bilkent Üniversitesi’nden almış, lisansını ise 2003 yılında Uluslararası Ticaret alanında University of Southern California’da tamamlamıştır.

Önemli tarihler

  • Son Başvuru Tarihi: 9 Mart 2020
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı Meet up: 5 Mart 2020, 17:30-19:30, CoZone
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı Sprint etkinliği katılımcılarının bilgilendirilmesi: 11 Mart 2020
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı Sprint: 19 Mart 2020, CoZone
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı’na seçilen katılımcıların bilgilendirilmesi: 20 Mart 2020
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı: 27, 28, 29 Mart 09:00-17:00, Ankara Kalkınma Ajansı

Önemli Bilgiler

  • Katılımcılar, British Council ve Viveka tarafından seçilecektir.
  • British Council, eğitime katılacak adayların şehirler arası veya şehir içi ulaşım ve konaklama harcamaları için finansal destek vermemektedir.
  • Yaratıcı Girişimcilik Programı’na katılım ücretsizdir ve katılımcılar bir açık çağrı sonucunda belirleneceklerdir.
  • Eğitimlere, yaratıcı girişimlerden bir temsilci veya ekip olarak katılınabilir 
  • Çay, kahve ve öğle yemeği, katılımcılara eğitimler boyunca ücretsiz olarak servis edilecektir.
  • Eğitim materyalleri temin edilecektir.
  • Program Türkçe dilinde gerçekleştirilecektir.

Dış bağlantılar