Kültür Sanat Yazarlığı Atölyesi

British Council, görsel sanatlara odaklanan sanat yazarları için Kültür ve Sanat Yazarlığı Atölyesi düzenledi

Çok çeşitli sanat dallarını kapsayan önemli etkinliklerle paralel olarak yürütülen bu atölye, British Council tarafından düzenlenecek kültür sanat yazarlığı atölyeleri serisinin ilki olma niteliği taşıyor.

Mixer'in katkılarıyla hazırlanan serinin bu ilk atölyesi; Türkiye'deki sanat yazarlarına, mesleki becerilerini geliştirmelerinde ve görsel sanatlarla ilgili çalışmalarını daha çok sayıda yerel ve uluslararası izleyiciye ulaştırmaları konusunda yardımcı olmayı amaçladı.

Çağdaş sanat hakkında nasıl yazı yazılır? 

Performanstan dansa, danstan deneysel müziğe kadar her alanı kapsayan çağdaş sanatlar üzerine eleştiri yazılarının hem uzman seviyesinde hem de okunabilir olması nasıl sağlanabilir? 

Bu uygulamaya dayalı yoğun program, günümüz sanatı hakkında yazmak için gerekli becerileri geliştirmeye odaklandı. Kurs; dersler, atölyeler, yazma egzersizleri ve grup tartışmaları gibi farklı seanslardan oluştu. Kurs liderinin de katıldığı gezilerde katılımcılar, İstanbul Bienali de dahil olmak üzere çeşitli sergileri ziyaret etti, inceleme yazıları yazdı, odaklı atölye çalışmasında sonuçları tartıştı ve yazma, eleştirme ve metin düzenleme becerilerini geliştirmek için gerekli araçları öğrendiler. Yer almak istedikleri yayın organı ve ulaşmak istedikleri okuyucu kitlesi göz önünde bulundurularak katılımcılara farklı eleştirel yazım türleri de tanıtıldı. 

Atölye; The White Review, art-agenda ve documenta 14'ün editörü, Londralı sanat eleştirmeni Ben Eastham'ın liderliğinde gerçekleşti. Her bir katılımcıyla bireysel olarak ilgilenerek rehberlik eden Eastham, katılımcıların yazdıkları yazıların düzenlemesini yaptı ve katılımcılara geri bildirimde bulunadu.

Atölye dili İngilizce olup, atölye sırasında Türkçe-İngilizce-Türkçe ardıl çeviri yapıldı.

Atölye katılımı ücretsiz gerçekleşti.

Kültür ve Sanat Yazarlığı Atölyesi kitapçığı

Atölye çalışmasının sonunda, yayına hazır durumdaki yazılardan oluşan bir seçki de Mixer tarafından yayınlandı.

Atölye katılımcılarının 15. Istanbul Bienali üzerine yazdıkları değerlendirmeleri bir araya getiren e-kitabı  buradan okuyabilirsiniz. 

Görsel Üzerinden Yazmak

Konuşmacılar: Ben Eastham ve Merve Ünsal
Tarih ve saat: 15 Eylül 2017, 16.00-17.30
Etkinlik dili: Etkinlik İngilizce gerçekleştirilecektir, Türkçe’ye simultane çeviri yapılacaktır.
Ev sahipleri: British Council ve Mixer 
Mekan: Pera Müzesi

The White Review, art-agenda ve documenta 14'ün editörü, Londralı sanat eleştirmeni Ben Eastham, Istanbul Bienali açılış haftasında, İstanbul’da, British Council önderliğinde ve Mixer desteğiyle, genç kültür ve sanat yazarları için bir atölye yönetti.

Ben Eastham, aynı zamanda, sanatçıların yürüttüğü online yayın m-est.org’un kurucu editörlerinden Merve Ünsal ile profesyonel sanat yazarlığı ve girişimcilik üzerine halka açık bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşma 15. İstanbul Bienali Komşu Etkinliğidir. 

Takvim

  • 15 Temmuz-10 Ağustos: Katılımcılara açık çağrı
  • 17 Ağustos: Atölye katılımcılarının duyurulması

Atölye

  • 12 Eylül - 17.00-19.00: Mixer’de ilk toplantı
  • 13 Eylül - Tüm gün: Sergi turları
  • 14 Eylül - Tüm gün: Mixer’de atölye
  • 15 Eylül - Tüm gün: Geri bildirim seansları

Başvuru

Kültür Sanat Yazarlığı Atölyesi başvuru süreci tamamlanmış ve başvuran tüm adaylarla iletişime geçilmiştir. İlginiz için teşekkür ederiz.

Eğitmen hakkında

Ben Eastham, Londra'da yaşayan bir yazardır. Kurucuları arasında yer aldığı The White Review dergisinde yayın yönetmenliği görevini yürütmekte olan Eastham; ayrıca, art-agenda'nın yardımcı editörü, ve the documenta 14 platformunun dergisi South as a State of Mind'a katkıda bulunan editörleri arasındadır. frieze, the London Review of Books, the New York Times, ArtReview, art-agenda da dahil olmak üzere birçok mecrada yazıları yayınlanmıştır. Geçtiğimiz yıl Ed Ruscha (Gagosian), Camille Henrot (Fondazione Memmo) ve Oliver Beer (Galerie Thaddaeus Ropac) gibi sanatçılara katalog yazıları yazmıştır. Eastham, Witte de With Review'un Londra muhabiridir. Ayrıca, Katya Tylevich ile birlikte yazdığı ve Laurence King Publishing tarafından 2016 yılında yayınlanan My Life as a Work of Art isminde bir kitabı vardır.

 

Mentorlar hakkında

Merve Akgün 1984 İstanbul doğumlu. Saint Joseph Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra master derecesini de alacağı Paris V - Faculté des Sciences Humaines et Sociales - Sorbonne Üniversitesi'ne Sosyoloji okumak üzere gitti. Paris'te yaşadığı 9 yıl boyunca Crash, Interview, Cahiers de Cinema, Milk, L'Officiel, Jalouse gibi yayınlar için editör olarak çalıştı. Bugün 2008 yılından beri düzenli olarak katkıda bulunduğu Art Unlimited dergisi ve içinde 6 farklı yayının yer aldığı Unlimited Publications'un Genel Yayın Yönetmenliğini yürütmektedir.
Facebook: https://www.facebook.com/merveakarakgun
Twitter: https://twitter.com/merveakarakgun

Gökcan Demirkazık İstanbul'da yaşayan küratör ve yazar. Alt Sanat Mekânı'nda (İstanbul) asistan küratörlüğü boyunca mekânın küratör-direktörü Mari Spirito ile Allora & Calzadilla, Andreas Angelidakis, Marwa Arsanios, Rodney Graham, Ahmet Öğüt ve Rania Stephan'ın kişisel sergilerinin yanı sıra, grup sergileri üzerine çalıştı ve performanslar düzenledi. Artforum, frieze, ArtAsiaPacific, m-est.org ve Art Unlimited dahil olmak üzere birçok mecrada yazıları yayımlandı. Çalışmalarına SALT'ta Programlar Asistanı olarak devam etmektedir.
Facebook: https://www.facebook.com/gokcan.demirkazik
Twitter: lepetitrien (https://twitter.com/lepetitrien)

Mixer ve ArtWriting Turkey Hakkında

Modern sanat mekânı algısına farklı bir yorum getiren Mixer, çağdaş sanatın yükselen yeteneklerini keşfeden, özgün sanat eserlerine herkesin ulaşabilmesi amacına hizmet eden bir sanat platformudur. Mixer, özellikle bağımsız sanatçılar ile kendi koleksiyonlarını yaratan yenilikçi koleksiyonerlere hitap eder. ArtWriting Türkiye, Mixer tarafından sanatsal üretimin önemli bir kanalı olan sanat yazımı ve eleştirisi üzerine Kasım 2013'te başlatılan bir projedir. Bu projede; kariyerinin başındaki sanat yazarları konunun profesyonelleriyle bir araya getirilmekte ve düzenlenen atölye, sergi turu, konuşma gibi etkinlikler sonucu üretilen sanat yazıları bir kitap halinde her yıl düzenli olarak yayınlanmaktadır. Böylece, Türkiye’de sanat yazımının hem güncel durumuna ışık tutan hem de arşiv niteliğinde yayınlara imza atan Mixer, proje kapsamında sanat dünyasının farklı karakterdeki kurumlarıyla da işbirliği yapmaktadır.