Yaratıcı İş Birlikleri 24-25

Yaratıcı İş birlikleri Programı 2024-25 Hibe alan kurumlar

British Council’ın, Birleşik Krallıktaki yaratıcı oluşumlar ile Türkiye’deki kültür ve sanat kuruluşları arasında yaratıcı iş birliği projelerini geliştirmek üzere başlattığı hibe çağrısına, Türkiye’den başvuru yapan 123 kurum arasından 10’u hibe almaya hak kazandı. Bu çağrı, kültürler arası iş birliği ve yenilikçiliği vurgulayan projeleri desteklemek üzere tasarlanmış iki hibe fırsatı sundu. Bu yıl, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki sanatçılar ve kültür-sanat kuruluşları arasında yaratıcı iş birliklerini geliştirmek ve yenilikçi ve sanatsal üretimleri teşvik etmek amacıyla beş kuruma 17.500 Pound Sterline kadar ve beş kuruma da 7.500 Pound Sterline kadar hibe desteği sağlanacak. İstanbul, İzmir, Ankara, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır ve Kocaeli’den 10 yaratıcı kurum, Birleşik Krallık’taki (Londra, Southampton, Glasgow, Dundee ve Gloucestershire) ortaklarıyla iş birliği yapmalarını desteklemek amacıyla Yaratıcı İş Birlikleri Hibe Programı kapsamında seçildi.

Tüm Türkiye’den başvuruların kabul edildiği hibe çağrısıyla, ekoloji ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden küresel sorunlara kadar çağdaş temaları ele alan özgün ve yaratıcı proje iş birlikleri destekleniyor. Görsel sanatlar, yaratıcı teknolojiler, film, müzik, edebiyat, tiyatro, dans ve performans sanatları alanlarındaki yenilikçi başvurular yoluyla, Türkiye’deki sanat kuruluşlarının Birleşik Krallık’taki sanatçı ve kurumlarla iş birliği içinde yaratıcı projeler geliştirmeleri amaçlanıyor. Çevrimiçi veya yüz yüze sergilenecek çeşitli, kapsayıcı ve yenilikçi programlarla, Birleşik Krallık ve Türkiye’deki kültür ve sanat anlayışını paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı hedefleyen hibe programı ile özellikle cinsiyet, ırk, etnik köken, engellilik, kapsayıcılık, yaş ve diğer çeşitlilik alanlarına odaklanan iş birlikleri teşvik edildi. 

Yaratıcı İş birlikleri projeleri, 2024 süresince ve Mart 2025 sonuna kadar devam edecek. Detaylı etkinlik bilgileri için lütfen kurumların web sitelerini takip edin.

Türkiye Cumhuriyeti Ankara Devlet Opera ve Balesi ve Modern Dans Topluluğu (MDT Ankara),Ankara

İNSAN

‘İnsan’, koreograf James Sutherland tarafından MDT dansçılarıyla çalışarak titizlikle hazırlayacağı, 75 dakika süren, Dünya Premier’i Ocak 2024’de Opera Sahnesi’nde gerçekleşecek bir çağdaş dans eseridir.

İNSAN, dijital devrim ve yapay zeka çağında, bizi insan yapan nedir sorusuna odaklanır.Şefkat ihtiyacı, renk veya inanç fark etmeksizin bir başkasını kabul etme, entegrasyon ve çeşitlilik, hızla değişen dünyada insan kalabilmek için giderek daha önemli hale geliyor. Nelerin önemli, nelerin önemsiz olduğunu nasıl önceliklendirmeliyiz? Sonsuz mutluluk arayışımıza cevap gerçekten maddiyat mı? Makinenin insanın işini devraldığı ve bu evrimin henüz başlangıcında olduğumuz bir dünyada ortaya çıkan sorular...

Bu nedenle, bu soruları soran, insanlığın karşı karşıya olduğu değişimleri ve insanlığımızın hayatta kalmasını ele alan bir dans eseri... Bizi insan yapan nedir?

Planlanan etkinlik tarihleri: 18 Ocak – 24 Mayıs 2025

www.operabale.gov.tr

CABININ – Çanakkale Bienali İnisiyatifi (yasal temsilcisi Troya Kültür Derneği), Çanakkale

9. Çanakkale Bienali "Zamana Bırakmak"

‘Zamana Bırakmak’ başlıklı 9. Çanakkale Bienali, 4 Ekim – 11 Kasım tarihleri arasında Çanakkale’de farklı mekanlarda gerçekleştirilecek. Bienalde, küratör Ulrika Flink tarafından düzenlenecek sergi kapsamında John Hansard Gallery ile, sanatçı David Blandy’nin yeni eser üretimi etrafında bir yaratıcı iş birliği projesi hayata geçirilecek. David Blandy gençlerin aktif bir parçası olacağı bir masaüstü rol yapma oyunu oyunu geliştirerek bienal kapsamında video eserleriyle birlikte sergileyecek. Buna paralel olarak, John Hansard Gallery’nin bir üniversite galerisi olarak kurumsal modelinin Çanakkale’de tanıtılacağı ve Çanakkale’deki üniversite ile paylaşılacağı bir dizi etkinlik düzenlenecek. Son olarak, Çanakkale Bienali temsilcileri John Hansard Gallery’nin modelini daha yakından tanımaları ve Southampton sanat ortamıyla tanışacakları bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu süreçte, Çanakkale ve Southampton sanat ortamları arasında sürdürülebilir ve kalıcı iş birliklerinin ve geleceğe dönük projelerin geliştirilmesi öngörülüyor.

Planlanan etkinlik tarihleri: 4 Ekim– 11 Kasım2024

www.canakkalebienali.com

Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED), Diyarbakır

Amed SurFest

DB Music London ve Londra Saz School iş birliğiyle, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi mekânlarda düzenlenecek mini bir festival ile dengbêj dinletisi, konser, geleneksel kıyafet defilesi, erbane grubu performansı, çocuklar için atölyeler ve online paneller ile farklı etnik grupların kültürel mirası tanıtılacak ve yaşatılacaktır. 

Festivalin amacı, topluluklar arasında kültürel farkındalık ve hoşgörüyü artırmak; ana dilinde kültürel erişim hakkı kapsamında Kürtçe, Ermenice ve Süryanice dillerinde etkinlikler düzenleyerek kültürlerarası iş birliğini sağlamak ve kültürel mirası yaşatmaya katkıda bulunmaktır. 

Planlanan etkinlik tarihleri: 29 Eylül - 5 Ekim 2024

kasedd.org

Wêjegeh Amed | Meyman Mardin Sanat Evi İş Birliğiyle Diyarbakır Edebiyat Evi, Diyarbakır ve Mardin

Sanatçılar Fauve Alice ve Sümer Erek için Mardin ve Diyarbakır’da Misafir Sanatçı Programı ve Sergi

Proje, Birleşik Krallık’ta yaşayan iki sanatçı Sümer Erek ve Fauve Alice’i, üç haftalık bir misafir sanatçı programına ve ardından on günlük bir sergiye katılmaya davet ediyor. Rezidans süresince sanatçılar yerel topluluk için atölye çalışmaları yürütecek, sanatçı sohbetlerine katılacak ve bu rezidans deneyimi belgelenerek dijital olarak ve mini bir basılı yayınla yaygınlaşacak.

Planlanan etkinlik tarihleri;
2-22 Aralık 2024: Sanatçı değişim programı
Aralık 2924: Atölyeler ve sanatçı konuşmaları
10-19 Ocak 2025: Sergi açılışı
17 Ocak 2025: Yayının lansmanı 

www.wejegeh.org

Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği, Gaziantep

Ortak Yaratımla Duvarları Aşmak

‘Ortak Yaratımla Duvarları Aşmak’ projesi, karşı karşıya olduğumuz ekolojik krizde tiyatronun önemli bir rol oynaması gerektiğine inanan Una Chaudhuri, tiyatro ile seyirciyi ayıran hayali dördüncü duvar metaforunu kullanarak, tiyatroda ’insan merkezciliğin yarattığı beşinci duvarı’ yıkmanın zamanının geldiğini öne sürmüştür.

Birleşik Krallık’ın önde gelen tiyatro gruplarından Complicité Theatre ile iş birliği içinde yürütülen bu proje, tiyatronun araçları arasındaki hiyerarşiyi kıran Devised Theatre üzerine seminer ve atölye çalışmaları içermektedir. Complicité Theatre hem sanatsal çalışmalarında hem de sosyal sorumluluk projelerinde ekolojik perspektiflere bağlı kalarak ırk, sınıf, cinsiyet ve tür ayrımcılığına karşı duruşuyla çağdaş tiyatro üretimine önemli bir katkı sunmaktadır. ‘Ortak Yaratımla Duvarları Aşmak’ projesiyle, bu deneyimlerin tiyatro profesyonelleri, eğitimciler ve Gaziantepli gençlerle paylaşılması hedeflenmektedir.

Planlanan etkinlik tarihleri: 16-20 Ekim 2024

MİRAS Kültürel Sürdürülebilirlik Derneği, Hatay

PHOENIX PROJESİ
Hatay`ın Ses ve Müzikle Yeniden İnșası

Bu performans projesi; geçmişi, yıkımı, acıyı, umudu, vizyonu ve dirilişi temsil eden müzik ve görselleri birleştiren ortak bir canlı prodüksiyonda Türk ve İngiliz müzisyenleri bir araya getiriyor. Hatay ilinden yaratıcı müzisyenleri ve görsel sanatçıları, daha önce benzer projeler yürütmüş Birleşik Krallık’tan müzisyenlerle bir araya getiren proje; yıkımı, travmayı, harabe bir şehrin umutsuzluğunu aşan ve gelecekteki Antakya’nın vaadini somutlaştıran bir resim çizmek için bu güçlü yerin kararlılığını ve yaratıcı enerjisini bir araya getiriyor.

Hatay’dan yaratıcı müzisyen Selin Sümbültepe’nin çok yönlü İngiliz müzisyenlerle birlikte yer aldığı proje, yeni bir sanatsal dil geliştirmek için yerel toplulukları ve konteyner okullarından müzik öğrencilerini bir araya getiriyor.

Dünyanın sayılı kadın orkestra şeflerinden biri olan Nisan Akın müzik direktörlüğünde gerçekleşek olan proje; yıkımı, travmayı ve harabe bir şehrin umutsuzluğunu aşan ve Antakya-Hatay halkı için normale ve tatmin edici hayatlara dönüş yollarını gösteren bir resim çizmek için bu güçlü yerin kararlılığını ve yaratıcı enerjisini somutlaştırıyor.

Planlanan etkinlik tarihleri: 8-15 Mart 2025

mirasheritage.org

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İstanbul

Ekokırım Yasası için Küresel Korolar

Ekokırım Yasası için Küresel Korolar, büyük ölçekli çevresel yıkımı suç sayma ihtiyacını vurgulayan bir girişimdir. Birleşik Krallık’taki Stop Ecocide International tarafından yönetilen bu girişim, Avrupa ve Birleşik Krallık’tan bestecilerin orijinal bestelerinden oluşan 60 dakikalık bir konser programı sunuyor.

Ekokırım Yasası projesi, gençleri müzik ve şarkı söyleme etrafında bir araya getirerek sanatsal ifade yoluyla devam eden çevre krizine ilişkin farkındalık yaratmayı hedefliyor. Proje, önceden belirlenmiş bir şarkı seçkisi ile bu sorunlara dikkat çekerek ve provalar sırasında katılımcıların konuyla ilgili farkındalığını artırarak hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. Projenin sonunda, bu farkındalığı izleyicilere yaymayı hedefliyor.

Proje, çeşitli müzik parçaları ve etkileşimli bir prova süreci için yönergeler içeriyor. Bu konseri, İstanbul’da İKSV Alt Kat Genç Kadınların Sesi: Çoksesli Korosu ve Chromas & Vokal Akademi Pop & Caz Korosu ile iş birliği yaparak gerçekleştirmeyi planlıyor.

Planlanan etkinlik tarihleri: Ocak- Şubat 2025

www.iksv.org/tr/iksv-alt-kat

İstanbul Modern Sanat Müzesi, İstanbul

Dimitros Skyllas

Londra’da yaşayan sanatçı ve müzisyen Dimitrios Skyllas, İstanbul’da misafir sanatçı programına konuk olacak. Skyllas, İstanbul’a odaklanarak araştırmalarını yürütecek ve kentteki farklı kimliklere sahip müzisyenlerle etkileşim kurarak şehrin çok kültürlü müzik mirasını keşfedecek. Görsel sanatlardan ve İstanbul’un müzik kültüründen ilham alan Skyllas, müzede gerçekleştireceği bir performansla müze izleyicilerine sunmak üzere bir müzik parçası besteleyecek. Beste, müzenin gelecekteki sergilerine ve halka açık programlarına entegre edilecek ve müze izleyicileri için uzun vadeli erişilebilirlik sağlanacak.

Planlanan etkinlik tarihleri: Şubat- Mart 2025

www.istanbulmodern.org

Teos Kültür Sanat Derneği (TKS), İzmir

Forecast Türkiye: Suyun Hafızası

Ekoloji, bilim, sanat ve kültürel mirası birlikte ele alan uluslararası projeler geliştiren Teos Kültür Sanat Derneği (İzmir,Türkiye) ile Invisible Dust’ın (Scarborough,Birleşik Krallık) KARANTİNA kolektifi, Selçuk Belediyesi ve Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi iş birliğiyle tasarladığı ‘Forecast Türkiye: Suyun Hafızası’, iki ülke arasında yararlı pratiklerin paylaşımını mümkün kılacak bir diyalog zemini oluşturmayı hedeflerken iklim değişikliğinin aciliyetine istinaden sanatçılarla bilim insanları arasındaki anlayışı güçlendirmeyi, ekolojik iyileştirmeler bağlamında kent sakinlerini kamusal tartışmalarda söz sahibi kılmayı amaçlıyor. 

Küçük Menderes havzası ile Pamucak kıyı şeridindeki antik bataklıkları konu alan saha araştırmalarını, ekolojik mirası temel alan sanatsal üretimleri, Selçuk kırsalında yaşayanlarla akademisyenleri ve yerel yöneticileri buluşturacak bir dizi forumu içeren program, insan – doğa ilişkisinin geleceğini Invisible Dust kurucusu Alice Sharp’ın küratörlüğünde tartışmaya açarken, ekolojik yitimi folklorla ilişkili biçimde ele alıyor. Programın birinci fazı, sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan Glasgow’lu sanatçı Ruth Ewan, akademisyen - sanatçılar Aşkın Ercan, Eren Sulamacı, Pınar Boztepe ve sanatçı Melisa Geçalpe İzmir, Selçuk’ta bir hafta boyunca birlikte çalışma olanağı sunarken Prof. Dr. Mehmet Sıtkı, bu birlikteliğe havzanın floral ve faunal çeşitliliğini konu alan araştırmalarıyla katkı sağlıyor. Eko-aktivist Güneşin Oya Aydemirin doğal buluntu materyallerden oluşturacağı efemera haritası üzerinden yapılandıracağı atölye, doğa ile öznel ilişkilenme biçimini yerel belleğe referans yaparak tartışmaya açarken deniz biyoloğu Muharrem Balcının araştırmalarından elde ettiği verileri içeren sunum, programın bilimsel bağlamını zenginleştiriyor. 

İzmir’den iki sanatçının Scarborough’da geçireceği üretim temelli iki haftalık misafirlik süreci sonucunda, Ewan ile birlikte gerçekleştireceği sunum ve konuşmalarla tamamlanacak ikinci fazı takiben program, Selçuk’ta düzenlenecek sergi ile sonlanacak.

Planlanan etkinlik tarihleri:
Ekim 2024: Selçuk misafir sanatçı programı (saha araştırması, sunum, sanatçı konuşması)

 Ocak 2025: Scarborough misafir sanatçı programı (saha araştırması, sunum, sanatçı konuşması)
 Şubat 2025: Proje sergisi  (Selçuk, İzmir, Türkiye)

www.teoskultursanat.com

Sürdürülebilir Sanat Kadın Kooperatifi (SUSAKO), Kocaeli

Sürdürülebilir sanat için sanat

‘Sürdürülebilir Yaşam için Sanat’ projesi, Türkiye'den Sürdürülebilir Sanat Kadın Kooperatifi (SUSAKO) ile Birleşik Krallık'tan Türk İngiliz Kültür ve Yaratıcı Endüstriler Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen bir dijital sanat etkinliğidir. Bu girişim, atık malzemelerin görsel/dijital eserlere dönüştürülmesiyle sürdürülebilirliği sanat yoluyla vurgulamayı amaçlamaktadır. Başlıca etkinlikler arasında kadınlara yönelik geri dönüşüm atölyeleri, video sanatının yer aldığı iki günlük bir sanatçı rezidansı ve sanat enstalasyonları yer alacaktır. Etkinlik, SUSAKO'nun tarihi konağında düzenlenecek dijital ve fiziksel karma sergi ile birlikte, sürdürülebilir sanat ve yaratıcı endüstriler üzerine bir panel ile sona erecektir.

Planlanan etkinlik tarihleri:
Aralık 2024: Atölye ve eğitim programları
19- 20 Aralık 2024: Misafir sanatçı programı
Ocak- Şubat 2025: Video art and sanat enstalasyonları
24-30 Mart 2025: Dijital and fiziksel karışık sergiler
26 Mart 2025: ‘Yaratıcı Endüstriler ve Sürdürülebilir Sanat’ Paneli

susako.com