Merhaba, ben Uğur Ü.
2018 yılında On dokuz Mayıs Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’ndeki eğitimimi tamamlayarak hekim ünvanına layık görüldüm.
Mezuniyetimin ardından eğitimime Birleşik Krallık’ta alan uzmanlığıyla devam etmek istediğime karar verdim ve IELTS hikayem tam da bu dönemde başladı. Uzmanlığımı, Birleşik Krallık’ta yapabilmek için diploma denkliği almam gerekliydi ve bu yolda ilerlemek için ön koşulların ilki dil yeterliliğiydi. Kaybedilecek her puan fazlasıyla önemliyken, hayatımın büyük çoğunluğunda zorlayıcı bir unsur olan okunaklı el yazısı yazma sorununun çözümü olarak, bilgisayar üzerinden IELTS seçeneğiyle karşılaştım.
Bilgisayar üzerinden sınava girmek, ben ve muhtemelen kuşağımdaki bireyler için, el yazısı ile sınava girmeye kıyasla, üç bölümde daha avantajlıydı. ‘Konuşma’ kısmı dışındaki her bölümde ekranın orta üst kısmında kalan süreyi takip edilebiliyor, ‘Okuma’ kısmında metin üzerinde ‘renkli vurgulamalar’ işaretleyebiliyor, ‘Dinleme’ kısmında silip tekrar yazma avantajıyla ile zaman kaybetmeden düzeltmeler yapılabiliyordu. Özellikle ‘Yazma’ kısmı en büyük avantajı sağlayan bölümdü. Kelime sayısını ekranda anlık olarak görebiliyor; çoğumuzun aşina olduğu basit klavye kısa yolları sayesinde de paragrafların ve cümlelerin yerleriyle oynayabiliyor, metin üzerinde ciddi bir hareket alanına sahip oluyordum. Bu noktada, sınav esnasında Amerikan Q klavye kullanılıyor oluşuna dikkat çekmek isterim. Tüm bunların yanı sıra, bilgisayar üzerinden IELTS ile sonuçların daha kısa sürede açıklanması vaadi, sınav biçimi seçiminde ihtiyaç duyduğum son motivasyon zerresini sağlamış oldu. El yazısı ile sınava girmiş olmasam da bilgisayarla haşır neşir bir birey için iki sınav arasındaki tek farkın basit sayılabilecek fiyat farkı olacağını tahmin ediyorum.
Sınav kayıt işlemleri, internet sitesi aracılığıyla rahatlıkla tamamlanıyor. Sınav günü de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimali, kendi tecrübeme dayanarak, pek olası değil. Yetkililer güler yüzlü, yardımsever ve cana yakın. En büyük eleştirim, sonucunuza dair herhangi bir geri bildirim ya da detaylı puanlandırmaya ulaşma şansınızın kesinlikle olmaması. Ne yazık ki bölüm içi puanlandırılmalarınız erişiminize açılmıyor ve ulaşabildiğiniz tek sonuç, her bölümden aldığınız puanlar ile ortalama puanınız oluyor.
Özetle, Y kuşağı ve takip eden her neslin sahip olduğu bilgisayar teknolojileriyle iç içe olma şansına sahip her bireye, yukarıda sıraladığım sebepler doğrultusunda sınav tecrübelerini bilgisayar aracılığıyla edinmelerini içtenlikle tavsiye ederim. Şimdiden bol şans!