IELTS gibi dünya çapında kabul gören bir sınava girmek, sınırsız sayıda fırsatın kapısını açabilecek önemli bir karardır. IELTS sınavına girmeyi düşünüyorsanız İngilizce konuşulan bir ortamda, muhtemelen başka bir ülkede okumak, çalışmak veya yaşamak için İngilizce yeterlilik seviyenizi belgelemek istiyorsunuzdur.
IELTS gibi sınavlar sizi bekleyen fırsatları belirleyebilir. Bu nedenle dil becerilerinizi gerçekten yansıtan yüksek riskli bir sınava girmeniz gerekir. Sonuç büyük önem taşır ve hatta hayatınızı değiştirebilecek bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, yüksek riskli İngilizce dil sınavlarının birkaç ortak özelliği bulunur. Tüm yüksek riskli sınavlar genellikle dört temel İngilizce dil becerisini değerlendirir: dinleme, okuma, konuşma ve yazma.
Ancak tüm yüksek riskli sınavlar aynı değildir veya aynı amaca hizmet etmez. Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize en uygun sınavı seçmek çok önemlidir. Bu blog yazısında, sizin için doğru sınava karar vermeden önce yüksek riskli sınavları, yapılarını ve amaçlarını ve göz önünde bulundurulması gereken diğer faktörleri keşfedeceğiz.
Doğru Yüksek Riskli Sınavı Seçme: Yüksek Riskli Sınavların Yapısı ve Amacı
IELTS
IELTS, İngilizce dil yeterliliğini kapsamlı ve güvenilir bir şekilde değerlendirmek isteyenler için harika bir seçimdir. Üstelik dünya genelinde üniversiteler, işverenler ve devlet kurumları tarafından kabul edilir.
IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim olmak üzere iki IELTS sınavına farklı amaçlarla girildiğini unutmayın. IELTS Akademik, akademik bir ortamda İngilizce eğitim almak için gereken becerileri test ederken IELTS Genel Eğitim, profesyonel veya sosyal durumlarda İngilizce iletişim kurmak için gereken günlük dil becerilerine odaklanır.
IELTS'in benzersiz özelliklerinden biri teke tek konuşma sınavı içermesidir. IELTS Konuşma Sınavı'na ister yüz yüze ister görüntülü görüşme yoluyla girin, İngilizce konuşma dilini nasıl kullandığınız konuşma mülakatı sırasında deneyimli bir sınav görevlisi tarafından değerlendirilir.
Farklı IELTS dinleme ve okuma görevleri, çok çeşitli dinleme ve okuma becerilerini değerlendirmek için tasarlanmıştır ve alıcı becerilerinizin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. IELTS Dinleme Sınavı, fikirleri ve gerçeklere dayalı ayrıntılı bilgileri anlama yeteneğinizi, diğer konuşmacıların görüş ve tutumlarını anlama becerinizi ve fikirlerin gelişimini takip etme yeteneğinizi test eden sorular içerir.
IELTS Okuma Sınavı, ana fikri anlama ve ayrıntılara odaklanma becerilerinizi ölçen metinler ve görevler içerir. Ayrıca, ana noktaları hızla tarayabilme; mantıksal argümanları kavrama; çıkarımları ve ima edilen anlamları anlama, görüşleri, tutumları ve amaçları tanıma yeteneğinizi de test eder.
IELTS Yazma Sınavı'nda, bilgiyi özetleme, açıklama yapma ve bir görüşe, argümana veya probleme yanıt verme becerilerini ölçen iki görev bulunur. Ayrıca, düşüncelerinizi açık, tutarlı ve mantıklı bir şekilde düzenleyebilme yeteneğiniz de değerlendirilir.
IELTS sonuçlarınızı sınava girdikten sonraki iki hafta içinde Test Report Form'da alırsınız. Sonuçlarınızda, her beceri için 0-9 arasında bir puan ve dört beceri puanının özeti olan toplam bant puanı yer alır.
Aptis ESOL
Yalnızca tanınırlık olan ülkeler için geçerlidir.
İngilizce seviyesini belgelemek için kabul gören bir yeterliliğin gerekli olabileceği durumlara özel olarak British Council tarafından tasarlanan ve geliştirilen Aptis ESOL, şu dört beceriyi değerlendirir: dinleme, okuma, konuşma ve yazmanın yanı sıra dil bilgisi ve kelime dağarcığı.
Aptis ESOL Dinleme sınavları, farklı bağlamlardaki konuşmacıları dinlerken bilgiyi tanıma, bilgi ve fikirleri eşleştirme ve bir konuşmacının tutumunu, niyetini veya görüşünü anlama becerinizi ölçer. Aptis ESOL Okuma, cümle düzeyinde okuma yeteneği, metin bütünlüğü bilgisi (cümlelerin nasıl birbirine bağlandığını anlama), kısa ve uzun metinleri kavrama gibi bir dizi farklı okuma becerisini değerlendirir.
Aptis ESOL Konuşma, aşina olduğunuz temalar ve kişisel deneyimler hakkında konuşmanın yanı sıra, daha az bilinen konular üzerine görüşlerinizi ifade etme ve bu görüşleri mantıklı açıklamalar ve sebeplerle destekleme yeteneğinizi ölçer. Aptis ESOL Yazma, kısa cümleler ve metin yazma becerinizin yanı sıra, sosyal medya kullanımı ve e-posta yazma gibi farklı durumlarda günlük metinler ve resmi metinler yazma becerinizi de değerlendirir.
Aptis ESOL Advanced sınavına girerseniz bilgilendirici ve etkileyici metinler yazma, kısa bir konuşma sunumu yapma, uzun metinleri bütünsel olarak anlama ve uzun sözlü anlatımları takip edebilme yeteneğiniz de ölçülür.
Aptis ESOL sınavındaki temel Dil Bilgisi ve Kelime Dağarcığı sınavının iki işlevi bulunur. Bu bölüm yalnızca dil bilgisi ve kelime dağarcığınızı değerlendirmekle kalmaz aynı zamanda her beceri için nihai Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi (CEFR) seviyenizi belirlemenize de yardımcı olur.
10 gün içinde Aptis ESOL sonuçlarınızı gösteren bir sertifika alırsınız. Bu sertifikada, her beceri için bir sayısal puan ve bir CEFR seviyesinin yanı sıra genel CEFR seviyesi ve sayısal puanı yer alır. Aptis ESOL sınavının öne çıkan özelliklerinden biri, sadece puanlamanın değil, sınav yapısının da CEFR ile uyumlu olmasıdır.
Aptis ESOL puanlaması hakkında daha fazla bilgi için Puan raporunu okuma belgesine bakın.
Çok seviyeli ve seviye temelli sınavlar
Hem çok seviyeli sınavlar hem de Cambridge English sınav paketi gibi seviye temelli sınavlar, güvenli ve geçerli bir seviye sertifikası sunar. IELTS, Aptis ESOL ve TOEFL gibi sınavlar, İngilizce dil becerilerini çeşitli seviyelerde değerlendirdikleri için çok seviyeli olarak kabul edilir. Buna karşılık, Cambridge B2 First ve C1 Advanced gibi seviye temelli sınavlar, öğrenci bilgisini belirli bir seviyeye göre ölçer.
Çok seviyeli sınavlar, geçme veya kalma sisteminde olmadığından her seviyeye uygun bir sınav deneyimi sunabilir. Bununla birlikte, ister çok seviyeli ister seviye temelli bir sınavı tercih edin her iki seçeneğin de seviyeniz için güvenli ve geçerli bir sertifika sunduğundan emin olabilirsiniz.
CEFR ve dış doğrulama
Her sınavın kendine özgü puanlama ölçeği olsa da tüm yüksek riskli sınavlar sonuçlarınızı CEFR ile eşleştirir. Sertifikanızda genellikle sayısal puan biçiminde olan notun yanı sıra buna karşılık gelen CEFR seviyeniz de belirtilir.
CEFR, dünya çapında yabancı dil öğrenme yeteneğini tanımlamak için en yaygın olarak kullanılan standarttır. Standart ve anlaşılır bir dil yeterliliği değerlendirmesi sunarak, İngilizce konuşulan ortamlarda çalışma, eğitim alma veya yaşama süreçlerinde önemli bir rol oynar.
Yurt içinde veya yurt dışında sınav sonucunu kabul eden bir kuruma yüksek riskli sınav sonucunu sunduğunuzda, genellikle ilgili kurumun değerlendirilen dört beceri arasında elde edilen en düşük CEFR seviyesini kabul etme olasılığı yüksektir.
Örneğin, toplam puanı B2 olan ancak yazma sınavı sonucu B1 seviyesinde olan bir Aptis ESOL sertifikası veya IELTS Test Report Form belgesi sunduğunuzda, resmi olarak tanınan İngilizce seviyeniz B1 olabilir. Bu nedenle, dört becerinin tümündeki performansınızın tanınma için gerekli şartları karşıladığından emin olmalısınız.
Yüksek riskli sınavların çoğu için ortak olan bir diğer özellik de dış düzenlemelere tabi olmalarıdır. IELTS, Aptis ESOL ve LanguageCert Certificate in ESOL sınavlarının tümü Birleşik Krallık Devleti Office of Qualifications and Examinations Regulation (Ofqual) düzenlemelerine tabidir. Dış düzenleme, bir sınavın geçerliliğini (ölçmesi gereken becerileri gerçekten ölçüp ölçmediğini), güvenilirliğini (sınav sonuçlarının doğruluğunu ve tutarlılığını) ve sınavın güvenli bir şekilde uygulandığını onaylar. Hangi sınava gireceğinize karar verirken bu faktörlerin hepsini dikkate almalısınız.
Amaç
Yüksek riskli sınavlar farklı amaçlar için kullanılabilir. IELTS ve TOEFL, uluslararası hareketlilik açısından en çok tercih edilen sınavlardandır ve 12.500'den fazla eğitim kurumu, profesyonel kuruluş ve resmi makam tarafından eğitim, iş veya göç amaçlı olarak tanınır.
Hatta, İngilizce konuşulan çoğu ülke artık çalışma veya eğitim vizesine başvuranlara onaylanmış bir sınava girmelerini şart koşuyor. Örneğin, Birleşik Krallık vize veya vatandaşlık başvuruları için UKVI için IELTS sınavı aracılığıyla İngilizce dil becerilerinizi kanıtlamanız istenir.
Benzer şekilde Kanada'ya göç için başvuranlar IELTS veya CELPIP sınavına girebilir. Avustralya ve Yeni Zelanda ise IELTS, TOEFL, belirli Cambridge English yeterlilik seviyeleri, Pearson Test of English ve sağlık çalışanları için özel olarak tasarlanmış Occupational Test of English'i kabul eder. Ayrıca ana dili İngilizce olmayan ülkelerde, üniversite mezuniyeti veya kamu sektöründe işe giriş için İngilizce yeterliliğini kanıtlamak zorunlu olabilir.
İngilizce seviyenizi doğru amaç için doğru sertifikayla kanıtlamak, yalnızca yurt dışında eğitim almak, çalışmak veya göç etmek isteyenler için değil, aynı zamanda kendi ülkenizde akademik ve profesyonel fırsatlarınızı geliştirmek için de çok önemlidir.
Farklı ülke ve kurumlar farklı şartlar belirler. Doğru şartları araştırmak, doğru sınavı seçmek ve hazırlanmak için doğru adımları atmak, hedeflerinize ulaşma şansınızı artırır ve sizi başarıya götürecek yolu açar.