Burcu Akyol
Eğitimci
Merhaba. Ben Burcu Akyol. 39 yaşındayım. Eğitimciyim. British Council’ın düzenlediği IELTS sınavına, 2016 yılında Kanada göçmenlik başvurum nedeniyle girdim. IELTS, Kanada Göçmenlik Bakanlığının İngilizce yeterlilik sınavı olarak tanıdığı tek uluslararası sınav. Sınavdan mümkün olan en yüksek skoru almanız, göçmenlik başvurusunda şansınızın yüksek olabilmesi için çok önemli Göçmenlik kabul sistemi puana dayalı olarak işliyor ve puanınızı oluşturan etkenler genel olarak; yaşınız, eğitim durumunuz, iş deneyiminiz ve IELTS skorunuz. Bunlar arasında kısa vadede puanınızı arttırmaya yardımcı olabilecek yalnızca bir tane değişken var, o da IELTS.
Ben de bundan dolayı iki defa IELTS General, bir defa da IELTS Akademik sınavlarına girdim. General IELTS göçmenlik başvurusu için, Akademik ise Kanada’da başvurmayı düşündüğüm eğitim programları içindi. IELTS General’a iki defa girmemin nedeni puanımı arttırmak istemem oldu.
British Council ile girdiğim IELTS sınavına farklı kaynaklardan hazırlandım. Sınava hazırlanırken farklı yayınevlerinin IELTS materyallerinden faydalandım. Internetten de sınav stratejileriyle ilgili pek çok kaynağa ulaştım.
IELTS’e etkili bir biçimde hazırlanmak için öncelikli olarak sınavın bölümlerini ve bu bölümlere ayırabileceğiniz maksimum süreleri iyi bilmek, anlamak gerekiyor. İngilizce seviyenizinin sınavı almaya uygun olduğunu varsayarsak geriye bol sınav pratiği yapmak kalıyor. Çünkü belirli bir çerçeve var ve sınav formatıyla ilgili herhangi bir sürprizle karşılaşma ihtimaliniz yok. Dolayısıyla iyi bir hazırlıktan sonra iyi bir skor almak hiç de zor değil.
Benim IELTS General’a iki defa girmemin nedeni ilk sınavda Dinleme bölümünde doğru bir strateji izlememem oldu. Dinleme bölümünde soruları cevaplamak için metni yalnızca bir kez dinliyorsunuz. Ben de metni o an yalnızca soruları yanıtlamak için dinledim. Aslında dinlemekten ziyade yalnızca ‘duydum’ diyebilirim, çünkü bölüm biter bitmez cevaplayamadığım sorulara geri döndüğümde hiçbir şey hatırlamıyordum. İkinci defa girdiğimde ise metni ‘anlamak’ için dinledim. Böyle olunca dinleme bittiğinde, kontrol için verilen sürede cevaplayamadığım birkaç soruyu da cevaplama şansım oldu, çünkü dinlediklerimi hatırlıyordum.
Okuma bölümünde karşıma çıkan metinler ilgimi çeken konularla ilgili olduğu için benim için en keyifli bölüm okuma bölümü oldu. Zaman yönetimi konusunda bu bölümde hiç sorun yaşamadım.
Yazma bölümü, zamanla yarıştığım ve bitirmekte zorlandığım tek bölümdü. Yazma hızım sınavın gerektirdiği hızdan daha düşüktü ve sonlara doğru çok hızlanmam gerektiği için yalnızca bitirmeye odaklanıp, değerlendirmede önemli olan diğer detaylara pek odaklanamadım. Neyse ki aldığım skor bana yeterli geldi. Bu bölümde başarı için de bol miktarda pratik yapmanın çok işe yarayacağını düşünüyorum. Çünkü daha önce de bahsettiğim gibi, ‘sürpriz yok’, beklenenler belli. En önemlisi beklenenleri bilmek, uygulamak ve zamanı çok iyi yönetmek.
Aldığım skorla göçmenlik başvurumuz için gereken puana ulaştık ve kısa bir süre içinde başvurumuzu yaptık. Şu an bu satırları Kanada’dan yazıyorum.
IELTS’e hazırlanan herkese başarılar diliyorum.