Date
Çarşamba 01 Aralık 2021 - Perşembe 16 Aralık 2021

Türkiye Yükseköğretim Sohbetleri serisinin altıncı oturumunda, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede araştırma ortaklıklarının önemini konuşacağız. Newton Fonu kapsamında desteklenen iki değerli projenin saygıdeğer proje sahiplerini ağırlayacak ve iklim değişikliğindeki zorlukların üstesinden gelmek için araştırma ortaklıklarının önemini ve araştırmalarında hibe programlarının rolünü tartışacağız.

Oturumun konusu Araştırma Ortaklıkları Yoluyla Sürdürülebilir Gelecek Yaratmak.

İklim değişikliği, günümüzde en ciddi küresel tehditlerden biri ve Birleşik Krallık ile Türkiye dahil olmak üzere birçok ülke için bir öncelik haline geldi. British Council, Newton Fonu aracılığıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadeleye yönelik araştırma projelerini desteklemektedir. Türkiye ve Birleşik Krallık’tanaraştırmacılar, sanayileşmenin zararlı etkilerini en aza indirmek ve kritik değişikliklerle başa çıkmanın yeni yollarını yaratmak için farklı alanlarda ortak projelerde birlikte çalışıyorlar.

Bu oturumda, iki farklı Newton Fonu projesine odaklanacağız:

1. Yeni Yeşil Beton ile CO2 Emisyonlarının Azaltılması

Birleşik Krallık’taki Bradford Üniversitesi ve Türkiye’deki Hacettepe Üniversitesi'nden araştırmacılar, tamamen geri dönüştürülmüş inşaat atıklarından yapılan düşük maliyetli yeni bir 'yeşil beton' yarattı. Bu proje, 2020 Newton Prize Ödülü kazandı.

2. Bursa, Türkiye’de Sürdürülebilir Su Kirliliği Yönetimi için Bilgi Transferi ve Kapasite Geliştirme

Birmingham Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi'nin ortak projesi, yerel yönetimlerle işbirliği içinde, su kaynaklarının yönetiminde yeni metodolojiler oluşturmayı amaçlıyor.

Bu oturumda proje sahipleri, projeleri hakkında detaylı bilgi paylaşacak ve aşağıdaki soruları cevaplayacaklar:

• Projelerinin, iklim değişikliğine etkisi nedir?

• Ortaklıklarından nasıl yararlandılar?

• Newton Fonu hibelerinin araştırmalarındaki rolü neydi?

• Benzer araştırma projeleri nasıl sürdürülebilir olabilir ve etki yaratabilir?

16 Aralık Perşembe günü 15.00’de (TR saati) bize katılın. Oturum, İngilizce yapılacak ve panel üyeleri canlı oturum sırasında sorularınızı yanıtlayacaklar.

Konuşmacılar

Ashraf Ashour, Yapı Mühendisliği Profesörü, Bradford Üniversitesi

Ashraf Ashour, Bradford Üniversitesi'nde Yapı Mühendisliği Profesörü olup, doktora derecesini Cambridge Üniversitesi'nden almıştır. Aynı zamanda Yapı Mühendisleri Enstitüsü (FIStructE) Üyesi ve Yüksek Öğrenim Akademisi (FHEA) üyesidir. Araştırma ve Bilgi Transferi Direktörü (2016-2018) ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı (2007-2012) olarak görev yaptı.

Ashraf, sürdürülebilir yapı malzemelerinin geliştirilmesi ve bunların yapı mühendisliğinde kullanımı konusunda kapsamlı araştırma deneyimine sahiptir. Stanford Üniversitesi tarafından oluşturulan küresel veri tabanına göre, İnşaat Mühendisliğinde en iyi  yüzde2 bilim insanı arasında gösterilmektedir. Yapı mühendisliği ve betonarme alanında saygın dergilerde ve uluslararası konferanslarda 250'den fazla makale yayınladı. Yakın zamanda, sürdürülebilir malzemeler geliştirme konusundaki çalışmaları nedeniyle, 2020'de UNESCO Newton Country Prize ödülünü aldı.

 

Mustafa Şahmaran, İnşaat Mühendisliği Profesörü, Hacettepe Üniversitesi

Dr. Mustafa Şahmaran Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında; yapı ürünlerinin kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomisi, endüstriyel ve doğal atıkların faydalı yapı malzemelerine geri dönüştürülmesi, yeni nesil çok işlevli kompozitler, inşaatta eklemeli üretim, karbon yakalama, akıllı şehirler ve dezavantajlı gruplar (örneğin; mülteciler ve depremzedeler) için düşük maliyetli ve yüksek hızlı konaklama mekanlarının inşası yer alıyor. Dr. Şahmaran, kariyeri boyunca 100'den fazla hakemli dergi makalesi dahil olmak üzere 200'ün üzerinde teknik yayına yazarlık veya ortak yazarlık yapmıştır. 2007 yılında Ontario Bölge Bursu, 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Seçkin Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2014 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Mühendislikte Genç Bilim İnsanı Teşvik Ödülü, 2018’de Amerikan Beton Enstitüsü (ACI) Wason Malzeme Araştırmaları Madalyası ve 2020’deUNESCO Newton Country Prize  ödülü almıştır.

Dr. Soroosh Sharifi, Su Mühendisliği Yardımcı Doçenti, Birmingham Üniversitesi

Dr. Soroosh Sharifi, Birmingham Üniversitesi'nde Su Mühendisliği Yardımcı Doçentidir. Ana uzmanlık alanı, karmaşık hidro-çevresel sistemleri modellemek için çeşitli fiziksel ve sayısal teknikleri kullandığı hidroinformatik'tir. Mevcut araştırmaları, nehirlerde ve havzalarda tortu ve kirlilik taşınmasını modellemeye, doğaya dayalı taşkın azaltma yaklaşımları geliştirmeye, sürdürülebilir kentsel drenaj ağlarını optimize etmeye ve düşük maliyetli su ve atık su arıtma teknolojileri geliştirmeye odaklanmaktadır.

 

Dr. Babak Vaheddoost, Hidrolik ve Su Kaynakları Yönetimi Yardımcı Doçenti, Bursa Teknik Üniversitesi

Dr. Babak Vaheddoost, Bursa Teknik Üniversitesi'nde hidrolik ve su kaynakları yönetimi alanında Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. Uzmanlığı, havza hidrolojisi, kuraklık değerlendirmesi, hidro-klimatoloji, yeraltı suyu, ileri matematiksel simülasyon ve istatistiksel analizdir. Kıyı bölgelerindeki tuzluluk girişi, Ege Bölgesi'ndeki tarihi kuraklık ve Bursa'da su kalitesi değerlendirmesi gibi çeşitli konularda çalışmalarını sürdürmektedir.

Moderatör: Erhan Yavaş, Newton Fonu Müdürü, British Council Türkiye

Erhan Yavaş, Newton Fon Müdürü olarak görev yapmaktadır. British Council adına Türkiye'deki Newton Fund Programı ve diğer ortak araştırma programlarının yönetiminden sorumludur. Erhan, daha önce araştırma ve inovasyon odaklı şirketlerde yönetici ve danışman olarak çalıştı.

Kayıt için buraya tıklayın.